Tendinţe pe Tumblr: pentru toate anotimpurile

Tumblr este moartea vizualului. Moartea colecţionarilor. Moartea contabililor. În sfârşit, o moarte. Aşa cum îl văd eu, Tumblr este un Facebook al imaginilor (de la ceva, ajungi la altceva şi saltul ăsta, vă daţi şi voi seama, poate merge la infinit) sau o Bibliotecă Babel a imaginilor. Din punctul ăsta de vedere, Tumblr este imprimat de un totalitarism al imaginii. Sigur că vorbim de un totalitarism repetitiv, preferinţele converg, de fapt o istorie a imaginilor converge (converse, sună mai bine) etc. În ultimul deceniu, am sesizat că cel mai mult e exploatat fenomenul de plictiseală şi nu prostia, cum se întâmpla mai demult. Şi e firesc: OK, s-a deşteptat fiul ploii, dar nu fără consecinţă sau gratuit! Tumblr este o altă jucărie de fier, o hipnoză a plictiselii, o reconfirmare că omului îi plac pozele, dom’le, nu cuvintele. Ce mi se pare că atrage foarte mult pe această platformă este haosul total în care intri: niciodată nu ştii ce cauţi, niciodată nu ştii unde o să ajungi. Iarăşi, comparativ cu Facebook, Tumblr răspunde mai bine nevoii de capitulare a sufletului. Din când în când, ne decidem să pierdem cu bună ştiinţă, să traversăm un pod de lemn care se clatină sub picioare. Balansarea asta de pe Tumblr este o mică adrenalină pentru corporatişti, o mină de senzaţii: aici poţi să plângi, să râzi, să intri-n erecţie, să te oripilezi, să faci osanale aproape concomitent, la distanţe de milisecunde.

Acum că am stabilit că Tumblr gâdilă bipolarismul şi ţinteşte cu săgeţi otrăvitoare în plafonarea sentimentului uman (ce chestie unică, nu?), să punem puţin biciul pe autorii de pagini Tumblr. Cred că, până acum, am răsfoit cu răbdare vreo 300-400 de pagini de Tumblr; şi alte 1500-2000 în fugă. În marjă, o pagină de Tumblr are cel puţin 2000 de imagini. Asta înseamnă că mi s-au perindat ochii pe cel puţin 1 milion de imagini. Pentru mine a fost, pe lângă o pierdere de timp (în ambele sensuri), şi un exerciţiu demonstrat de memorie vizuală: îmi pot aminti cert dacă imaginea X am mai văzut-o o dată. Am spus asta pentru ca portretul-robot al autorului unei pagini Tumblr, pe care am să-l schiţez mai departe, să poată căpăta mai multă autoritate. Am să fiu grobian (ha-ha) în caracterizarea următoare: autorul unei pagini de Tumblr este o râpă, un pierde-vară. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este tipul semi-depresiv, care nu face nimic, eventual este ciuca bătăilor la şcoală şi are o vârstă cuprinsă între 13-17, cel mult 18 ani. Se folosesc de autocaracterizări în genul: „Salut. Numele meu este Ann. Nu ştiu ce să scriu despre mine aici.” Autorii de pagini Tumblr sunt răspunsul (afirmativ) la două întrebări: Există oameni urâţi? şi Există oameni care nu vor „să vorbeşte” cu alţi oameni? Pentru că da, cu autorii de Tumblr nu vrea nimeni să vorbească. Din acest motiv, la fiecare membru al societăţii Tumblr există opţiunea Ask me anything. Ai putea crede că sunt nişte Papini care cunosc toate râurile din lume începând cu litera A, dar nu, ei sunt de fapt opusul enciclopediştilor. Sunt atât de disponibili, încât acceptă orice întrebare.

Ce imagini (frecvente) poţi găsi pe o pagină de Tumblr? Nu eşti autor de Tumblr acceptat de comunitate dacă nu ai dat repost la o imagine dintr-un film nouvelle-vague, de preferinţă din A bout de souffle. La fel, trebuie să ai în arhivă măcar o imagine cu brandul Chanel, Margiela sau Jacobs. Jil Sander te confirmă suplimentar. Chestiile astea-s de supermainstream pe Tumblr. The Great Gatsby, teoriile anxietăţii, Raging Bull, Lichtenstein, bad girls go to hell, LSD iconographia sunt paşii următori în iniţierea ta ca autor de Tumblr. Drumul e foarte lung şi adesea nu duce nicăieri. Cum Tumblr e despre imagini, nu despre cuvinte, ne oprim aici (da, Sherlock, toată fraza e un eufemism pentru: M-am plictisit de subiectul ăsta). Ca să încheiem după reguli bineştiute, odată intrat pe Tumblr găseşti orice. Odată ieşit, rămâi cu un feeling iremediabil de déjà vu. Ai văzut totul, dar numai dacă ai totul în faţă îţi poţi aminti. Ce anume? Nimic.

Enter the void: www.tumblr.com.

Comentarii

comentarii

Scroll to top