Men Don’t Protect You Anymore

blackphone-swiss-securitySă vorbim despre protecţia, monitorizarea şi diseminarea informaţiilor? Iarăşi? S-a spus totul şi este destul de clar că activăm fiecare pe câmp deschis. Nici măcar serviciile de informaţii, sleite de leneveală şi siguranţa zilei de mâine, nu mai stăpânesc într-atât lanurile de porumb pe care le cresc în propria lor ogradă. Acum nici măcar nu mai e cazul să vorbim de codificări sau vorbim, dar ştim ce au ajuns aceste penibile codificări: simple abrevieri. Oricine a petrecut câteva zeci de ore pe un chat, poate decoda un mesaj încadrat la top secret, emis de un oareşicare serviciu. Dar destul despre asta. Nişte băieţi mai inteligenţi ca Central Intelligence Agency vor să scoată bani de pe vulnerabilitatea pe faţă a cetăţenilor de pretutindeni şi vin cu un telefon care se distinge de ceilalţi producători prin accentul (ridicat) acordat securizării informaţiilor. The New Yorker l-a descris deja ca fiind un telefon pentru era Snowden.

Dintre puzderia de produse care încearcă să ne amelioreze paranoia de tip 1984, se numără şi Blackphone, un telefon produs de Silent Circle, companie de securitate co-fondată de criptograful Phil Zimmerman (un pionier), şi GeeksPhone, companie spaniolă care manufacturează dispozitive tinker-friendly. Blackphone se laudă cu Private OS, creat de Zimmerman, care oferă end-to-end encryption; pe româneşte, eu te sun şi, dacă răspunzi, nu ne poate fute nici o terţă parte. Conţinutul apelurilor sau mesajelor este deraiat / amalgamat de schema criptării, astfel încât să nu permită nici o interceptare inteligibilă. Creatorii Blackphone sunt conştienţi că se poate securiza şi un Android, la fel de bine, pai cu pai, dar sunt conştienţi şi de faptul că mai bine ţi-ar cumpăra un Blackphone, care oferă siguranţă ca default experience şi nu ca upgrade.

Dincolo de intenţia de a cumpăra sau a ignora această apariţie tehnologică, nu vă mai jucaţi Angry Birds. The Guardian a dezvăluit (cine-i crede, bine) că agenţiile de informaţii americane şi britanice colectează profiluri de utilizatori (şi) prin intermediul aplicaţiilor gratuite, instalate pe telefon, care au ground zero vulnerability. Eh, acum ce să credem? Blackphone nu e primul telefon mobil sigur, dar e primul la care au acces civilii. Dar, din nou, ce să credem? Blackphone, spun gurile negre, vine la un preţ mai mic decât ultimul iPhone (sub 600 de dolari), dar aplicaţiile care oferă, de fapt, securitate asupra întregului dispozitiv costă foarte mult. Acelea n-ar fi default. Eh. În ultimul său articol ştiinţific, Stephen Hawking vrea să ne convingă că găurile negre nu sunt chiar atât de negre, că informaţia nu poate fi înghiţită, i.e. anihilată; nu se duce nicăieri. Stă acolo şi aşteaptă. Orişicât, ne pare rău, doamnelor, dar nu mai căutaţi protecţie din partea bărbaţilor. Ei nu mai pot purta pe umeri nici măcar o armură din noroiosul Ev Mediu.

https://www.blackphone.ch/

img03

Comentarii

comentarii

Scroll to top