Luminează-mi viitorul, chiar şi cu o viaţă extraterestră

Jill Tarter este un astronom care, de 35 de ani, îşi dedică viaţa terestră în căutarea vieţilor extraterestre. Imediat după absolvirea facultăţii, Tarter a lucrat la proiectul SERENDIP, de depistarea a formelor de viaţă extraterestră prin intermediul frecvenţelor radio, proiect ce a fost luat sub aripa Institutului SETI [Search for Extra-Terrestrial Intelligence]. Pentru cercetările sale, Tarter a primit distincţii din partea NASA, revistei Time sau American Association for the Advancement of Science.

„Încă nu ştim cum să identificăm forme de viaţă aflate la distanţe interstelare; prin urmare, ceea ce facem e să folosim tehnologia drept proxy (înlocuitor). (…) Dacă construieşti un model matematic, cantitatea de cercetare pe care am făcut-o în 50 de ani echivalează un pahar cu 100 de ml din apa oceanului planetar; nu, nu e nici un peşte în pahar? Ei bine, nu cred că poţi concluziona, nu există peşte în ocean. Nu am căutat suficient încă; cam pe-aici ne situăm noi. (…) Ne rezervăm dreptul de a deveni mai inteligenţi şi, cu siguranţă, nu credem că cunoaştem tot ceea ce poate fi cunoscut.

În prezent, ne folosim de telescoape radio pentru a asculta semnalele din galaxie, gândite să atragă atenţia noastră asupra unor tehnologii în curs de dezvoltare. Semnalele asupra cărora ne concentrăm, care se manifestă ca nişte licăriri, ocupă porţiuni largi din frecvenţă şi durează mai puţin decât a bilioana parte dintr-o secundă. (…) Undele radio, optica, razele gamma, toate studiază lumina. Dar lumina la diferite lungimi de undă. Razele X şi razele gamma ne vorbesc despre adevărate evenimente energetice în cosmos: despre o multitudine de explozii. Lungimile de unde radio – aici avem de-a face cu lucruri serioase: cu molecule, cu atomi, cu praf. Lungimile de unde radio nu sunt decât o lumină obosită, lăbărţată.

Suntem făcuţi din praf de stele. Fierul din moleculele de hemoglobină din sângele de la mâna ta dreaptă provine de la o stea care a explodat acum opt miliarde de ani. Fierul de la mâna ta stângă provine de la o altă stea. Noi suntem legile fizicii şi ale chimiei, aşa cum s-au îmbinat ele aici, pe Pământ, iar acum învăţăm că planetele sunt la fel de răspândite ca stele. Majoritatea stelelor, după cum se întrevede, vor avea planete. Atunci când detectăm un semnal, chiar dacă nu conţine nici o informaţie, învăţăm că este posibil să avem un viitor – un viitor îndelungat.”

————————

Informaţiile de mai sus provin din interviul acordat de Jill Tarter în emisiunea Fresh Air, de la NPR, Jill Tarter: A Scientist Searching For Alien Life.

foto © thechronicle.ro

Comentarii

comentarii

Scroll to top