Conferinţă de presă cu juriul TIFF 2012

Întâlnirea de la Bastionul Croitorilor, poate prematură, cu cei cinci membri ai juriului TIFF, a fost presărată, totuşi, cu câteva mici dezvăluiri de secrete. Juriul s-a întrunit abia ieri în formulă completă şi a vizionat până acum două filme din competiţie, despre care, spune Kjartan Sveinsson, nu prea au avut timp să discute. Mike Downey şi Samuel Maoz amintesc că au vizionat anterior, la alte festivaluri, anumite filme care se regăsesc deja în competiţia oficială a TIFF. Dar problema nu a fost niciodată criza de timp. Când vine însă vorba de un standard al procesului de jurizare, este foarte greu de imaginat unul, chiar şi cu reguli fixe de triere. De la o etapă încolo, eşti pe cont propriu.

„Nu poţi să compari opere de artă”, răspunde Mike Downey unei întrebări legate de ce anume va căuta juriul în filmele pe care vor trebui, în final, să le „judece”. Cum am putea ierarhiza mărturii sau viziuni asupra realităţii, până la urmă? Deosebit de interesante vor fi negocierile finale ale membrilor juriului, cu atât mai mult cu cât aceştia provin din culturi relativ asemănătoare şi deloc asemănătoare (americană, britanică, română, israeliană, islandeză). Căci, sensibilitatea fiecărui membru va rezona diferit, dată fiind nu numai coarda originii, ci şi specializarea şi domeniul de activitate (muzician, actor, producător, regizor, critic de film).

Probabil că în cadrul Dirty Jobs nu a figurat niciodată munca de jurizare. „Jurizarea este o treabă murdară, dar cineva trebuie să o facă”, tace şi face Mike Downey. Raţiunile şi le poate închipui fiecare cum pofteşte: e greu să laşi un film pe dinafară; uneori, e greu să îţi exteriorizezi felul surprinzător prin care un film te-a afectat. Regizorul Samuel Maoz, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia (Lebanon, 2008), răspunde că, în postura de membru al juriului, el se va ghida după principiul mai puţin pentru ce, mai mult pentru cum; altfel spus, cel mai mult îl interesează felul în care este livrată povestea. „Sper să avem ocazia să ne certăm pe cât mai multe filme bune”, încheie Ana Ularu, care, anul acesta a fost şi membră a juriului de la Festival International de Films d’Amour de Mons.

Juriul competiţiei oficiale al TIFF 2012 este format din:

1. Samuel Maoz, regizor.
2. Mike Downey, producător şi CEO al Film and Music Entertainment.
3. Ana Ularu, actriţă.
4. Kjartan Sveinsson, membru al formaţiei islandeze Sigur Rós.
4. Mark Adams, critic de film.

Competiţia oficială a TIFF 2012 este alcătuită din:

1. A doua soţia, Kuma, Austria, 2011.
2. Clip, Klip, Serbia, 2012.
3. Chapiteau Show, Shapito-shou, Rusia, 2011.
4. De joi până duminică, De jueves a domingo, Chile, Olanda, 2012.
5. La răscruce, Á annan veg, Islanda, 2011.
6. Lena, Lena, Olanda, Belgia, 2011.
7. Mlaştina, Marécages, Canada, 2011.
8. Oslo, 31 august, Oslo, 31. august, Norvegia, 2011.
9. Planeta însingurată, The Loneliest Planet, SUA, Germania, 2011.
10. Schimbul, Hahithalfut, Israel, Germania, 2011.
11. Sfârşitul nopţii, Yoru ga owaru basho, Japonia, 2011.
12. Teddy Bear, Danemarca, 2012.

Comentarii

comentarii

Scroll to top