Câtă informaţie socială extragem dintr-un râs?

Teoria că oamenii mulţumesc destul de rar pentru că se expun social atunci când o fac, se poate verifica în mod paradoxal şi în cazul râsului. Atunci când mulţumim transmitem informaţie despre noi înşine. Informaţie care ne poate face vulnerabili în anumite situaţii sociale. Atunci când mulţumim ne expunem celorlalţi câteva din valorile noastre intime. Lăsăm să se întrevadă ce ne satisface, ce ne mulţumeşte, ce ne flatează, ce calităţi avem şi ce slăbiciuni.

Dacă mă săruţi, iar eu îţi mulţumesc, câte informaţii ţi-am transmis de fapt despre mine? Că sunt amabil, că sunt ironic, că sunt nesărutat de mult timp, că sunt nesigur, că sunt uşor influenţabil, că am o părere proastă despre mine?

La fel se întâmplă şi în cazul râsului. Atunci când când râdem, transmitem informaţii „intime” despre noi înşine. În funcţie de contextul social în care izbucnim în râs, ceilalţi pot afla o mulţime de lucruri despre noi. Prin râs ne exprimăm anumite preferinţe, anumite prejudecăţi. Anumite reacţii care transmit câte ceva despre sistemul nostru de valori.

Ştiind acestea, nu este de mirare cât de mulţi oameni îşi acoperă gura cu mâna atunci când râd. Dincolo de indicele de timiditate, a-ţi acoperi râsul – atunci când nu este cenzurat de un context specific, un examen de exemplu – este un indicator perfect care reflectă o valoare socială slabă.

De asemenea, râsul contribuie enorm la construirea atracţei erotice (care este mentală, nu fizică).

Există destul adevăr în vorba care spune că o femeie pe care o faci să rădă, este pe jumătate cucerită. Prin râsul ei, afli destule lucruri despre ea, la fel cum ea află destul lucruri despre tine.

Râsul este uneori un indicator de încredere sau al dorinţei de integrare. Râsul este o punte de comunicare, un bun transmiţător de informaţie socială. Arată cum ne poziţionăm în grupul propriu de referinţă.

Dincolo de acest aspect, există unul mai profund. Râsul arată cum ne aşezăm faţă de noi înşine, cât de mult ne preţuim şi cât de mult ne luăm în serios.

Comentarii

comentarii

Scroll to top