Ferestre de neuitat

I. Hôtel du Petit Moulin, în vremurile apuse, la parterul clădirii, se afla cea mai veche brutărie din Paris, brutărie de unde, se spune, Victor Hugo obişnuia să-şi cumpere bagheta cea de toate zilele. Păstrând acest detaliu în minte, designer-ul Christian Lacroix a făcut din Hôtel du Petit Moulin unul dintre cele mai surprinzătoare hoteluri din Paris. Fiecare din cele 17 camere ale hotelului are un design unic, iar dimensiunile lor sunt relativ mici – la fel ca şi şansele să găsiţi o cameră liberă. Bârfele spun că hotelul este fully booked aproape tot timpul. În perimetrul hotelului se află şi magazinul Hoses, pentru pantofi „incredibil de frumoşi” şi Quidam de Revel, pentru îmbrăcăminte vintage, semnată YSL, Pucci, Guariche; magazinul de mobilă Dansk, care oferă înspre vânzare mobilier danez din anii 1950-1960, semnat de Arne Jacobsen, Alvar Aalto sau Verner Panton; restaurantele cu specific Innamorati Caffé, Chez Omar sau restaurantul pentru vegetarieni Le Potager du Marais. Preţurile variază între 180 – 250 de euro. Micul dejun de la 15 euro.

II. Hôtel Lancaster, la origine un conac, a fost cumpărat de elveţianul Emile Wolf, care i-a mai adăugat patru etaje şi, în 1930, l-a transformat în hotel. Localizat pe o stradă lăturalnică a bulevardului Champs-Elysée, Hôtel Lancaster a fost unul dintre locurile preferate ale Marlenei Dietrich, loc în care a trăit trei ani. Pe pereţii hotelului încă se mai află lucrările polonezului Boris Pastoukhoff, care îşi plătea şederea în picturi. În 1995, hotelul a fost cumpărat de familia Andrieu, suferind o redecorare, fără însă a-i corupe atmosfera de glamour. Hôtel Lancaster se mai laudă cu o „grădină zen” şi două balcoane cu o panoramă de-ţi pică plombele asupra acoperişurilor Parisului. În perimetrul hotelului se află şi Cinéma Le Balzac, unul dintre marile cinematografe ale Parisului, 1935; sediul Louis Vuitton; parfumeria La Maison Guerlain (ştiaţi că 80% din ingredientele parfumurilor Guerlain sunt naturale, în timp ce majoritatea mărcilor folosesc compuşi chimici?); restaurantul Caviar House & Prunier, deschis de Pierre Bergé, fost partener al lui YSL; restaurantul art-deco serveşte caviar de cea mai înaltă calitate şi este recomandat celor care nu se uită la preţ; şi La Maison de Baccarat, simbolul cristalului franţuzesc. Hôtel Lancaster dispune de 49 de camere şi 11 apartamente. Preţurile variază între 470 – 790 de euro. Micul dejun de la 32 euro.

III. Pershing Hall, localizat în „triunghiul de aur” (Champs-Elysée, Avenue Montaigne, Avenue George V) al Parisului, în spatele unei faţade clasice pariziene, ascunde o adevărată oază în mijlocul oraşului. Grădina interioară, trasată vertical, transformă restaurantul într-o experienţă specială. Se zice că tot Parisul cinează aici. Vara, acoperişul este ridicat, iar cerul liber complet dezvăluit. Proiectat de Andrée Putnam, Pershing Hall este un hotel foarte şic, optându-se pentru predominanţa non-culorilor off-white, aubergine sau taupe. Camerele sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră şi obiecte de artă. În perimetrul hotelului se află şi Bar du George V, restaurantul L’Avenue, unde aveţi mari şanse să întâlniţi măcar o celebritate, Artcurial, galerie de artă, în clădirea hotelului Dessault, şi magazin de cărţi rare, sediul Dupont, barul Mathi’s, pentru nopţi albe; parfumeria Creed; James Henry Creed a fost parfumierul preferat al Reginei Victoria, Napoléon al III-lea, Franz Josef ş.a. Pershing Hall dispune de 16 camere şi 10 apartamente. Preţurile variază între 420 – 720 de euro. Micul dejun de la 26 de euro.

IV. Hôtel des Grands Hommes, locul în care André Breton a scris Câmpurile magnetice, manifest al suprarealismului. Se recomandă camerele cu balcon sau cu terasă, mai ales pentru servirea micului dejun, cu o privelişte splendidă. În perimetrul hotelului se află Jardin du Luxembourg, printre cele mai frumoase parcuri ale Parisului; braseria Le Balzar, loc tradiţional al scenei intelectuale din Paris, Camus şi Satre obişnuind să cineze aici; universitatea La Sorbonne; restaurantul Le Cosi, bucătărie mediteraneană; Hôtel des Grands Hommes dispune de 31 de camere. Preţurile variază între 90 şi 180 de euro. Micul dejun, 13 euro.

V. Hôtel des Marronniers, localizat pe cea mai romantică stradă din St. Germain, rue Jacob, departe de agitaţia turistică şi zgomot. Cazaţi aici, vă puteţi bea cafeaua la celebrele Café de Flore sau Les Deux Maggots. La hotel puteţi servi doar micul dejun, la un preţ de 12 euro. Camerele sunt foarte mici (în număr de 37). Preţurile variază între 112 – 155 de euro. Perimetrul hotelului este plin de magazine de antichităţi şi restaurante celebre, precum La Palette, frecventat odată de Picasso sau Braque.

VI. Hôtel Duc de Saint Simon, luxos, romantic şi foarte „francez”, este vizitat de mulţi americani pentru că întregeşte imaginea tradiţională pe care străinii şi-o proiectează asupra Franţei. Fiecare oaspete îşi poate alege design-ul camerei. În perimetrul hotelului se află Musée Rodin, Musée d’Orsay, Fondation Cartier, sediul Christian Louboutin, pantofar favorit al starurilor de la Hollywood. Hôtel Duc de Saint Simon dispune de 29 de camere şi 5 apartamente. Preţurile variază între 220 – 350 de euro. Micul dejun, 15 euro.

fotografii şi informaţii din Paris: Hotels & More, de Angelika Taschen; fotografii semnate de Vincent Knapp; editat de Taschen.

Comentarii

comentarii

Scroll to top