Visaţi la un V4?

Când spui V4 îţi poţi imagina un motor. Unul bine uns, mai ales că trimite cu gândul la un Mustang cu uleiul mustindu-i fierbinte în venele nebunilor ani ‘60. Dar cu treaba asta sunt pe lânăa (drum, epocă, topic şi coerenţă) aşa că-mi revin. Povestea începe acum 20 de ani, când trei ţări se privesc în ochi şi-şi spun: “împreună e mai bine!”.

Şi asa a fost. De fapt, pare să fi fost atât de bine încă de la început, încât una dintre ţări, Cehoslovacia, şi-a zis să beneficieze şi mai abitir de treaba asta, motiv pentru care s-a împărţit în două state membre, Cehia şi Slovacia. Care, evident, se privesc în ochi cu aceeaşi convingere.

Astfel, cele patru state, Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, au mers de mână peste tot: şi în NATO, şi în UE, şi în Schengen, unde au fost primite cu bucuria de care beneficiază prietenii care se-ntorc după o lungă durată.

Cum cele patru îşi numără populaţia comună peste creştetul multor state cu umeri mai largi şi zâmbesc de la nivelul unei economii cu vocaţia podiumului, nici nu e de mirare că a fost aşa. Dar nu o să spunem toată povestea.

Mai multe o să ne spună la Bucureşti şi la Chişinău ambasadorii trimişi în acest scop: interpreţii de jazz, numai buni de luat la întrebări. În fond, o poveste simplă, cu un nume de castelan: Vişegrad!

(această fermecătoare introducere îi aparţine lui Silviu Dâncu, comnuicatorul Institutului Polonez)

15-18 Februarie 2011 – Serie de evenimente cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Grupului de la Vişegrad.

Cu 20 de ani în urmă, în februarie 1991, trei state central europene au semnat declaraţia prin care îşi asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice şi economice în Uniunea Europeană şi care va sta la baza a ceea ce este cunoscut sub denumirea de “Grupul de la Vişegrad”. “Triunghiul” format din cele trei state se va transforma în “V4” începând cu 1 ianuarie 1993, când are loc desfiinţarea paşnică a Cehoslovaciei (sau “Divorţul de catifea”), prin apariţia Republicii Cehe şi a Slovaciei. Astăzi, cele patru state sunt membre NATO şi UE, fac parte din Spaţiul Schengen, iar Slovacia se află deja în zona Euro şi are preşedinţia Grupului până la data de 30 iunie 2011.

Succesul Grupului este demonstrat de faptul că actualmente se află între primele 7 economii ale Europei şi între primele 13 ale lumii.  Fără a dori să creeze o alternativă la Uniunea Europeană (toate statele membre ale Grupului fiind, totodată şi membrii deplini ai UE), Grupul de la Vişegrad s-a dorit un model de solidaritate şi de asociere politică şi economică, ce pot fi “împrumutate” de oricare alte state în interiorul UE şi nu numai. Fără a putea fi extins în alte ţări, Grupul de la Vişegrad are parteneriate puternice cu Austria şi Slovenia (V4+), Ţările Baltice şi, mai recent, ţările din Balcani.

Anul 2011 înseamnă 20 de ani de la înfiinţarea acestui Grup de succes, prilej cu care vor fi organizate mai multe evenimente de natură să celebreze acest moment. Bucureştiul şi Chişinăul vor fi gazdele unor evenimente deosebite, create în spiritul de deschidere şi de comunicare al V4. Întruniţi într-o formulă inedită, prestigioşi interpreţi de jazz din cele patru ţări membre, la care se va adăuga un artist din ţara gazdă (România, respectiv Republica Moldova), vor oferi publicului concerte în primă audiţie. Atât jazz-ul, prin definiţie un gen de muzică fundamentat pe libera exprimare a artistului, precum şi asocierea contextuală a artiştilor din şase ţări (V4, România şi Republica Moldova) sunt de natură să sugereze un eveniment artistic surprinzător, care, paradoxal, iese din canoanele unei organizări rigide pentru a recupera şi repropune acel tip de abordare primară, autentică: improviaţie, tehnică, umor, curiozitate şi simţ ludic.

Programul evenimentelor:
Perioada: 15-18 Februarie 2011

Bucureşti:
15 februarie, ora 21.00, Hard Rock Café: Concert de jazz “Visegrad 4 Romania” – participă muzicieni din Slovacia – Milo Suchomel si Lubos Sramek, Polonia – Arek Skolik, Cehia – Petr Dvorsky, Ungaria –  Gabor Winand si chitaristul Alex Man (România).

16 februarie, ora 10.00, Sediul Delegatiei UE în România – Casa Europei: Conferinţa “Contribuţia ţărilor membre ale Grupului Visegrad şi a României la Dimensiunea Estică a Politicii Europene de Vecinătate “ susţinută de reprezentanţii ţărilor membre ale V4.

Chişinău:
17 februarie, ora 19.00, Sala cu Orgă: Concert de jazz „Visegrad 4 Moldova” – participă cei de mai sus şi Anatol Ştefăneţ (Republica Moldova).

18 februarie, ora 10.00, Hotel Codru:  Conferinţă  “Democratizarea si viitorul european al Republicii Moldova” susţinută de reprezentanţii ţărilor membre ale V4.

Intrarea la toate evenimentele este LIBERĂ!

Organizatori: Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Maghiare la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti şi Ambasada Republicii Slovace

Comentarii

comentarii

Scroll to top