Dolarul scade, petrolul creşte

Se ieftineşte sau se scumpeşte benzina?

Scumpirea benzinei este cauzată de taxe, cotaţii şi curs. În ultimul timp, dolarul s-a depreciat, ceea ce ar favoriza o ieftinire a carburanţilor. Pe de altă parte, petrolul s-a scumpit. Ceea ce ar putea determina o scumpire a carburanţilor.

Mai exact, după cum a explicat Petrom în urmă cu câteva zile, benzina şi motorina cresc sau se ieftinesc în funcţie de taxele impuse de statul român, de evoluţia cotaţiilor internaţionale la petrol şi de cursul de schimb dintre dolarul american şi leu, pentru că petrolul se tranzacţionează în dolari. Pentru curs avem următoarea situaţie: dacă dolarul creşte faţă de leu, atunci petrolul e cumpărat mai scump şi, prin urmare, benzina şi motorina se scumpesc.

Totuşi, în ultima perioadă, dolarul s-a depreciat constant faţă de euro şi, implicit, faţă de leul românesc. Astăzi, Banca Centrală Europeană (BCE) a cotat cursul de schimb euro – dolar la 1.3803. În ultima perioadă, dolarul a pierdut teren constant faţă de euro. Pe 10 ianuarie 2011, paritatea euro-dolar era de 1.2903, iar euro a urcat de atunci până la cotaţia menţionată anterior, de 1.3803. Ceea ce înseamnă o depreciere a dolarului de 7% în acest interval de timp. Iar dacă dolarul scade, atunci ar trebui să ne aşteptăm şi la o ieftinire a benzinei. Bineînţeles, este important de văzut care este ponderea cursului în costul carburanţilor pentru a evalua amploarea ieftinirii.

Dar să revenim la curs. La finele anului trecut, când benzina a fost scumpită ultima dată şi a sărit pragul de 5 lei pe litru, cursul euro-dolar se situa la circa 1.30. Cu alte cuvinte, sub cotaţia de astăzi cu aproximativ 6%.

Ieftinirea dolarului este vizibilă şi pe cursul afişat de Banca Naţională a României. Dolarul s-a ieftinit cu circa 4% faţă de leu de la începutul anului.

Petrolul se scumpeşte

Totuşi, chiar dacă deprecierea dolarului ar fi un argument puternic pentru ieftinirea benzinei şi a motorinei, el ar putea fi contrabalansat de scumpirea petrolului. Într-un material anterior, Econtext.ro a prezentat recenta evoluţie a petrolului. Mai exact, petrolul s-a scumpit în ultima perioadă, ajungând pe unele platforme de tranzacţionare să depăşească pragul de 100 de dolari pe baril.

Tensiunile din Egipt sunt principalele cauze ale scumpirii petrolului. De exemplu, săptămâna trecută, ţiţeiul ajunsese până la o cotaţie de 85 dolari pe baril la bursa de la New York. Totuşi, din cauza situaţiei din Egipt, preţul acestuia s-a reinflamat până în jurul valorii de 92 de dolari pe baril. Practic, barilul de petrol s-a scumpit la bursa new-yorkeză cu aproape 10% în ultima săptămână. În acest moment, barilul de petrol se vinde cu 91,2 dolari pe baril.

În concluzie, rămâne de văzut dacă unul dintre aceşti factori are o pondere mai mare sau dacă se anulează reciproc. Deprecierea dolarului ar putea lăsa locul unei ieftiniri a benzinei, dar scumpirea ţiţeiului poate creşte preţurile benzinei şi a motorinei.

Bogdan Asaftei – redactor econtext.ro

Comentarii

comentarii

Scroll to top