Eu cu cine votez?

Parcă sunt “cetăţeanul turmentat” din piesa lui Caragiale. Aş vrea să merg duminică la vot. Îmi place senzaţia. De prima dată când am votat, de fiecare dată am simţit, măcar pe moment, că am rolul meu în alegeri, că şi votul meu contează. O chestie prostească, veţi spune. În România, votul nu îşi are niciun fel de relevanţă. Odată ajunşi la putere, toţi se metamorfozează cuprinşi de “virusul” politic. Un virus care parcă îi prosteşte, le dă orbul găinilor, îi face mai avari, mai orgolioşi, mai avizi de putere, de bani, de toatele relele lumeşti.

I-am văzut pe toţi, pe rând, la putere. De la pesediştii lui Iliescu şi Geoană, la camarila lui Băsescu, la liberalii lui Tăriceanu şi Antonescu. Toţi s-au comportat la fel, fără excepţii. Iar campania pentru europarlamentare a arătat dimensiunea incompetenţei clasei politice, lipsa de viziune, accentele tragicomice, balcanismul şi prostia în forma ei “intelectuală”.

În aceste zile, mai mult ca oricând, m-au făcut să simt că votul meu NU contează. Am devenit, cu toţii, o naţiune de “cetăteni turmentaţi” pe care candidaţii “Agamemnon Dandanache” îi îmbată cu promisiuni electorale, iar în lipsa soluţiilor, le bagă pe gât mici, bere şi manele.

De la “intelectualul” Antonescu, reîncarnat în oratorul «caragielean », al cărui discurs « combate bine » « pipiţele » şi “hoaşcele batrane”, la “prostănacul lui Iliescu” Mircea Geoană, la “adevăratul Răzgândeanu” Traian Băsescu, cel care azi spune una, iar mâine vine cu afirmaţii total opuse, sau la “patrioţii”de conjuctura, în genul lui Vadim sau Becali, pe toţi i-am ascultat în ultimele zile, curios fiind dacă, măcar aşa, în treacăt, vor vorbi despre ce vor face europarlamentarii români la Bruxelles pentru a schimba percepţia tot mai puternică a românilor ca integrarea în UE e de fapt o mare «tzeapă » din care au avut de câştigat cercurile de influenţă economice din Occident.

N-am văzut absolut nimic din ce mă aşteptam să văd. Planuri concrete de cum să atragem mai mulţi bani europeni în ţară, cum sa schimbăm marca de ţigani, cerşetori şi violatori care ne urmăreşte peste tot.

L-am văzut, în schimb, pe Băsescu lăcrimând şi participând la acţiuni ridicole menite să ducă România în Cartea Recordurilor… inutile, pe Antonescu vorbind o franceză “de baltă”, pe Geoană falsând pe tema coşmarurilor pe care i le dau problemele pensionarilor, pe fotbalistul Boc sau pe EBA, fiica preşedintelui, dându-se în stambă în dansuri ţigăneşti şi discuţii despre legalizarea “ierbei”.

Şi atunci, de ce să mă duc la vot ? Pe cine să votez ? Pe Miluţ, pe Abraham, ce au strălucit prin absenţă din această campanie, pe unguri ? Cred că, pentru prima dată, voi renunţa la dreptul de vot. Sau, dacă mă voi duce la urne, voi pune ştampila în afara căsuţelor, în speranţa că, pe viitor, vom avea ce vota.

Sunt prea optimist, nu credeţi?

Comentarii

comentarii

Scroll to top