40 de judeţe se legănau pe o balanţă comercială şi, pentru că nu se rupea, a mai venit un elefant

Harta comercială a României. Cât exportă şi importă fiecare judeţ din ţara noastră. Ce judeţe trag în jos comerţul

Exportăm cu zor, pentru al ţării viitor! Acesta ar putea fi motto-ul României, chiar daca pare neverosimil.

Din cele 41 de judeţe ale României (Bucureşti şi Ilfov sunt luate împreună), 30 au o balanţă comercială pozitivă şi doar 11 sunt pe minus. Pe scurt, în 30 din judeţele ţării, valoarea exporturilor o depăşeşte pe cea a importurilor.

Econtext.ro vă prezintă o analiză privind puterea comercială a fiecărui judeţ din România. Cu alte cuvinte, vom preciza valoarea exporturilor şi importurilor din fiecare judeţ din ţară şi diferenţa dintre acestea (soldul comercial).
Datele se referă la prima lună din acest an, fiind cele mai recente date, şi exprimă tendinţa din ultima perioadă pentru toate judeţele ţării.

Deficit comercial de 190 de milioane de euro în ianuarie

Pe scurt, analizăm balanţa comercială din luna ianuarie. În total, exporturile din România au însumat în ianuarie 3,42 de miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 3,61 miliarde de euro.

De unde rezultă că România a înregistrat un deficit comercial de 190 de milioane de euro în prima luna a anului.
După cum precizam anterior, 30 de judeţe au fost pe surplus, au exportat mai mult decât au importat. În schimb, în 11 judeţe, situaţia a fost exact pe dos: importurile au depăşit valoarea exporturilor.

Bucureşti, gaura neagră a comerţului românesc

În fruntea celor 11 judeţe care au consemnat deficit comercial se află chiar Capitala ţării, Bucureşti. În ianuarie, Bucureştiul a vândut în străinătate mărfuri în valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă o şeptime din totalul exporturilor româneşti în acest interval de timp.

Până aici, totul e bine. Din păcate, vestea rea vine când ne uităm la cât a importat Capitala. Aproape 1 miliard de euro!
Da, în această primă lună a anului, companiile bucureştene au importat mărfuri în valoare de 992,6 milioane de euro. Ceea ce înseamnă circa 28% din valoarea totală a importurilor realizate de România. Practic, Capitala produce o şeptime din exporturi, dar şi aproape o treime din importuri. Fără Bucureşti, România ar fi pe plus.

Cele mai mari performanţe comerciale
Argeş este cel mai performant judeţ din România după valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Argeş consemnează cea mai mare diferenţă dintre exporturi şi importuri : 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro şi importuri de 240,2 milioane de euro. Surprinzător, Olt este pe a doua poziţie, cu o performanţă de 52,3 milioane de euro în luna ianuarie. Sibiu este, iarăşi, un judeţ care vinde mai mult decât cumpără, fiind pe a treia poziţie în topul comercial în funcţie de valoarea soldului. Care este de 35,8 milioane de euro. Dar iată harta cu soldurile comerciale înregistrate de toate judeţele României în prima luna a anului: continuarea pe econtext.ro

Comentarii

comentarii

Scroll to top