ŞOTRON

Sâmbătă 8 ianuarie ora 16.00, la Clubul Ţăranului Roman are loc prezentarea Proiectului ŞOTRON, desfăşurat la Ljubljana, Slovenia.

ŞOTRON este un proiect al Fundaţiei Culturale Toaca conceput de doi artişti, Nona Ciobanu şi Peter Kosir, în cadrul Ljubljana-Capitala UNESCO a Cărţii pentru 2010 şi Ljubljana Festival. Cei doi creatori au colaborat cu artişti din Slovenia, România, Austria, Turcia şi Iran, în cadrul a două evenimente: un spectacol multimedia şi o instalaţie video.

Proiectul s-a desfăşurat în spaţiul de patrimoniu al castelului Ljubljana Grad şi a fost sprijinit financiar de Institutul Cultural Roman prin Programul Cantemir, City of Ljubljana şi Ljubljana Festival.

Şotronul poate fi perceput ca o reprezentare spaţială grafică a unui dicţionar de emoţii şi de imagini, ca o invitaţie şi un exerciţiu de libertate şi spirit ludic, ca o călătorie puzzle a privitorului. Spectatorul (jucător) poate elimina sensul timpului şi îşi poate (re)interpreta şi (re)crea propriul joc.

Spectacolul, al cărui concept şi regie au fost semnate de Nona Ciobanu, a reunit teatrul, poezia, dansul, tehnicile multimedia, muzica live şi arhitectura, şi a fost creat de:

•    compoziţia muzicală la kamancheh (precursorul persan al viorii) interpretată de virtuozul muzician iranian, Kayhan Kalhor, nominalizat de trei ori la Grammy Awards pentru creaţiile sale
•    poezia lui Iulian Tănase, care a generat personaje inedite în jocul şotronului şi al umbrei, creând o călătorie suprarealistă a cuvântului în spectacol; poezie tradusă în limba slovenă de poetul Ales Mustar şi interpretată de Igor Samobor, unul din cei mai importanţi actori sloveni, deţinător a numeroase premii pentru rolurile sale în teatru şi în film
•    coregrafia dansatorului Ziya Azazi (Turcia/Austria) recunoscut pe plan internaţional pentru numeroasele sale creaţii în care împleteşte dansul contemporan cu elemente specifice ritualurilor dervişilor sufi
•    păpuşile Barbarei Bulatovic, una din cele mai originale şi mai inovative actriţe de păpuşi din Slovenia, care dezvoltă modalităţi noi de expresie între teatrul de păpuşi şi alte forme artistice
•    spaţiile arhitecturale reale împletite cu cele video şi 3D ale artistului vizual sloven Peter Kosir

Instalaţia video explorează un spaţiu al realităţilor contemporane din Orientul Mijlociu, un spaţiu în perpetuă transformare (definit prin imagine, sunet, poezie, arhitectură), în care imaginarul invadează realul şi vice-versa. Cuvântul – ca fiinţă caligrafică devine poezie, apoi carte, în căsuţele şotronului. Poezia persanului Mowlavi Rumi (sec.XII) şi muzica compozitorului iranian Kayhan Kalhor germinează ca un flux asupra imaginilor din lumea arabă, în timp ce desertul, scrisul persan şi dervisul, ca leit-motive, conduc către congruenţa dintre cele doua lumi. Muzica compusa de Kayhan Kalhor, interpretată de Yo-Yo Ma şi Silk Road Ensemble conduce cuvântul spre imagine şi imaginea spre cuvânt, şi conferă prin toate componentele instalaţiei video o dimensiune spaţială a călătoriei interioare şi exterioare a privitorului.

Intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii

Scroll to top