Odysseia, omagiul adus hazardului

Cum multe amintiri mă leagă de prima mea călătorie în şi cu această carte, drumul spre ediţia a 20-a a Festivalului Naţional de Teatru am dorit să coincidă cu spectacolul oferit de zei şi de Odiseu în viziunea lui Tim Carroll şi de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Deşi citisem şi fusesem incitat de prezentarea spectacolului, primele cânturi le-am privit cu ochi mari, descumpănit: lectura cărţii cu creionul în mână nu arde atât de brusc emoţia călătoriei. După primele cânturi am început să mă re-familiarizez cu Homer, să înţeleg vocea lui Tim Carroll şi interpretarea actorilor teatrului craiovean.

Pe scurt: cânturile sunt tot XXIV, dar la începutul fiecăruia un spectator sau un actor extrage indicaţiile regizorale dintr-o urnă, iar fiecare cânt are mai multe posibilităţi de interpretare, spectacolul putând fi cu totul altul de la o seară la alta (chiar regret că nu pot urmări reprezentaţia şi din seara aceasta). Eu am fost martor la următoarele indicaţii regizorale: invitaţia ca un spectator să îl joace pe Odiseu, un cânt să fie interpretat în 60 de secunde, altul să fie jucat în greaca veche, altul să fie doar cântat. Nu a lipsit invitaţia adresată publicului ca în pauză cine crede că a trăit o experienţă similară să o povestească actorilor pentru ca povestea lui să fie integrată în spectacol şi să fie repovestită de unul dintre actori. Şi chiar aşa s-a întâmplat.

Epopeea – un cânt la dispoziţia aedului, regizorului şi actorilor, ale cărei semnificaţii sunt îmbogăţite cu fiecare reprezentaţie prin diferitele modalităţi de interpretare. O reamintire a multiplelor posibilităţi de manifestare a aceleiaşi situaţii, a vieţii. O re-citire şi o re-interpretare. Aşa cum spuneam şi în titlu, un omagiu adus hazardului – poate nu degeaba în acest spectacol Odiseu nu vorbeşte niciodată, Odiseu, eroul mut.

De revăzut.

Şi de recitit (ediţia la care ţin mult e tipărită în 10 august 1940, la Editura Cugetarea – Georgescu Delafras, Bucureşti. IV – Str. Popa Nan, 21 şi poartă semnătura lui George Murnu).

Distribuţia:

EUMEN / LAERT – Adrian Andone
ELENA / SIRENA – Monica Ardeleanu
POLIFEM / TEOCLIMEN – Cătălin Băicuş
ATENA / TIRESIAS – Gina Călinoiu
ZEUS / IROS – Ştefan Cepoi
NAUSICA / MELANTO – Iulia Colan
TELEMAH / DEMODOC – George-Albert  Costea
CALIPSO / PENELOPA – Anca Dinu
ARGOS / ALCINOU / HERMES – Vlad Drăgulescu
CIRCE / DOICA – Romaniţa Ionescu
POSEIDON / EURIMAH – Angel Rababoc

Adaptarea şi regia: Tim Carroll
Decorul: Puiu Antemir
Costumele: Lia Dogaru
Muzica originală: Iosif Herţea
Light design: Dodu Ispas

www.tncms.ro

© Foto: Florin Chirea

Comentarii

comentarii

Scroll to top