O zi din viaţa filmului românesc

9:02: Ministerul Finanţelor elaborează o lege prin care orice dublă trasă se impozitează dublu. Încă una, de patru ori ş.a.m.d..

Motivaţie: plăcerea costă.

9:10: Guvernul aprobă o nouă lege a cinematografiei. Pentru o corectă propăşire a imaginii României în lume, închirierea spaţiilor publice în scopuri artistice se va supune algoritmului de mai jos.

Scenele care conţin violenţă, acte de cerşetorie şi defăimare naţională, figuranţi trişti şi prost-crescuţi, acte de vandalism, scuipat pe statui, aruncarea mucurilor de ţigară pe animale mici de companie, accidente cauzate de golurile din sufletul asfaltului (asfalturilor?) vor fi taxate de 10 ori mai mult decât acum.

Scenele care conţin zâmbet, fericire şi eleganţă vor fi taxate doar de 7 ori mai mult decât acum.

Motivaţie: oamenii trişti mor mai repede, fericirea e suspectă.

10:20: Guvernul vine în întâmpinarea actorilor de film şi aprobă o nouă lege a cinematografiei. Până când va lua un premiu internaţional, artistul român va fi considerat un posibil infractor. Infractorul ascunde câştiguri şi moravuri exorbitante în spatele unor activităţi bizare. Să aleagă ce doreşte să fie în viaţă: alegi să fii poliţist, obţii o chestie. Alegi să fii adjectiv, nu ne priveşte.

12: Serge Nicolaesco inventează un nou concept cinematografic – mişcare repede înainte, stop cadru, replică memorabilă, mişcare repede înapoi, salt în gol, repliere, racursi şi împuşcături urmate de ninsori şi de versul de final: ninge grozav pe câmp la abator şi sânge cald se scurge pe canal. Conceptul, denumit Abator, este înaintat CNC-ului. Serge primeşte 450.000 de RON pentru un film auto-biografic bazat exclusiv pe această viziune vizionară.

12:00:02: În Asia pe undeva apare filmul Noua Revoluţie Culturală, un film de capă şi spadă oblică. Filmul copiază întocmai viziunea despre film a lui Serge. În semn de protest, Google se retrage pentru a 7-a oară de acolo.

11:59:99: Martin Scorsese, la un pahar de merlot, îi şopteşte lui De Niro noua lui viziune cinematografică. Aceasta seamănă orbitor cu cea a lui Serge. La 11:59:99,2 viziunea este înregistrată la OSIM USA.

13: Pauză de masă

14: Siesta continuă.

15: 452 de rude apropiate, dintre care doar 37 nu se gândesc cum să ajungă mai repede acasă, îl conduc pe ultimul drum pe domnul Lăzărescu.

16: S-a închis.

Nu veţi regăsi un asemenea capitol în cartea despre care scriem dar cam aşa, în deplină cunoştinţă de cauză, ironici şi iconoclaşti, scriu Emmanuel Prelle şi Emmanuel Vincenot  Anticiclopedia filmului, un dicţionar comic plin cu studii de caz. Unele dintre cele mai cinice capitole sunt O zi din viaţa filmului Indian şi O zi din viaţa filmului sovietic.

Un film parodie despre lumea şi industria filmului.

Emmanuel Prelle, Emmanuel Vincenot, Anticiclopedia filmului. Dicţionar comic şi studii de haz, traducere din franceză de Maria Petrescu, Humanitas, 2009, colecţia Râsul lumii.

Comentarii

comentarii

Scroll to top