Mâinile

Mâna este principalul organ al manipulării. Vârful degetelor este una dintre zonele cu cele mai multe terminații nervoase din organism și este principala sursă de informație tactilă din mediul extern. Fiecare mână este controlată de emisfera creierului opusă părții corpului în care se află. Întotdeauna, între mâini va exista o dominantă care este însărcinată cu scrisul, cu treburi care necesită precizie și migală. A fi dreptaci sau stângaci este o trăsătură personală. Mâinile sunt uneltele primordiale care ne ajută să ne hrănim și să bem apă.

Ne ajută să comunicăm prin gesturi, să salutăm. Mâna se poate folosi ca instrument de măsură datorită ridicatei sensibilități tactile. Ne ajută să putem citi în braille sau să aflăm forma unor obiecte în întuneric. Mâna strânsă (pumnul) ne ajută să lovim. Mâna ne ajută să alinăm durerea sau să efectuăm tratamente prin masaj. Prin mâini împărtășim afecțiune. Mâna, datorită mobilității și sensibilității tactile, este indispensabilă mai ales în preludiul actului sexual, dar și în timpul acestuia. [sursa textului: Wikipedia]

Istoric fotografii:

1. Mâinile lui Edgar Morin.
2. Mâinile lui Jean Rolin.
3. Mâinile lui Emmanuel Levinas.
4. Mâinile lui Bernard-Henri Levy.
5. Mâinile lui Jacques Derrida.
6. Mâinile lui Jean Baudrillard (detaliu).
7. Mâinile lui Philippe Sollers.
8. Mâinile lui Michel Onfrey.
9. Mâinile lui Alberto Moravia.
10. Mâinile lui Pascal Quignard.
11. Mâinile lui Françoise Sagan.

—————————

Les mains d’écrivains este un proiect semnat de Hannah Assouline, fotograf la Nouvelle Littéraire. Expoziţia fotografică este găzduită de Libraria Cărtureşti Cluj-Napoca până pe 14 mai 2012.

foto © thechronicle.ro

Comentarii

comentarii

Scroll to top