Senzaţional şi unic în istoria literară: poetul Iulian Tănase, mituit!

mita

The Chronicle a reuşit să îl mituiască pe Iulian Tănase chiar la evenimentul de lansare al volumului Adora. De ce, m’a întrebat Iulian, iar eu nu i’am putut oferi pe loc motivaţia unui gest în aparenţă cretin, dar numai în aparenţă – eram emoţionat. Mita este mai degrabă o ofrandă, dragă Iulian, şi, dacă vom reuşi vreodată să punem pe picioare National Bank of Poetry, unul dintre primele proiecte aş dori să fie Mituiţi’i pe poeţi. Îmi pare rău că plicul nu a conţinut o bursă de 5 ani la Berlin, dar poate fi un început.

Sala Ofrandelor, un omagiu pentru înlesnirea poeziei în beneficiul strict personal al cititorului, trebuie să conţină în mijloc, înconjurată de lumînări parfumate, fotografia poetului în mărime naturală, iar admiratorii acestuia să poată lăsa un coşuleţ cu merinde, sticle de vin, cecuri pentru plata nevoilor curente, a datoriilor, bonuri de masă, asigurarea gratuităţii punerii unei plombe, o ştiucă, un caviar, un purceluş de lapte, un laptop, biciclete, oferte transplant ficat, abonamente la metrou.

Dragă Iulian, la următoarea lansare îţi promit că voi veni cu caltaboşi şi un vin alb.

Post scriptum conţinînd o aspră invitaţie la lectură: Ieri, la ora 17:30, la Absintheria Sixtină, Editura Art a lansat volumele Adora, de Iulian Tănase, şi Dimensiunea “Umbrella”, de Sebastian Reichmann şi Dan Stanciu, primele volume din colecţia dedicată poeziei Malul Albastru. Au prezentat pentru o sectă de iubitori de poezie: Laura Albulescu din partea Editurii ART, Dan Stanciu – a preferat să îşi păstreze cuvintele pentru dedicaţii, Iulian Tănase şi criticul literar Marius Chivu (natural, sincer şi spumos, citez din memorie: Cu cît înţeleg mai puţin, cu atît îmi place mai mult). Cîţiva dintre membrii sectei care au onorat invitaţia: Alex Leo Şerban, Vlad Zografi, Dan Matei – preşedintele fundaţiei Gellu Naum, Vlad Ruso, Mitoş Micleuşeanu, Mugur Grosu, Silviu Dancu, Adela Greceanu, Constantin Abăluţă, Gabriel Drogeanu şi Rareş Petrişor.

Nu au putut fi prezenţi din motive obiective: Klara Incze, Monica Fackelmayer şi Octave Blenchea.

Din volumul Adora, oferim drept mită cititorilor The Chronicle:

Poemul luminii de lapte

Ea are sînii plini ochi cu lumină
şi pămîntul se roteşte în jurul sînilor ei

Cînd la orizontul altor gesturi
braţele mi se mai întunecă uneori
ea îmi dă să beau lumină din sînii ei incandescenţi
şi eu îi sug lumina din piept ca un nou-născut înfometat
şi gura mi se umple de lumină
şi lumina alunecă în prăpastia din mine
şi stomacul meu musteşte de lumină
şi nu trec cîteva secole şi lumina îmi intră în sînge
şi lumina aleargă prin mine odată cu sîngele
şi lumina din sînge îşi face datoria
şi braţele mele întunecate se luminează de ziuă

Ce noroc să îţi hrăneşti întunericul
cu aurul clocotit al sînilor ei

Ce noroc să îţi hrăneşti braţele
cu lumină în sînge

dsc_0050

Comentarii

comentarii

Scroll to top