Festivalul de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, la a V-a ediţie

Laboratorul de teatru Ideo Ideis de la Alexandria își redeschide porțile în perioada 6-15 august.
La a V-a ediție de anul acesta, cele nouă finaliste selecționate pentru a merge mai departe în cadrul competiţiei sunt:
Arca lui Noe (Bucureşti) – ”O noapte furtunoasă- varianta mafia”, după I.L. Caragiale
Atelierul de teatru (Botoşani) – ”Ivona, principesa Burgundiei”, după Witold Gombrowicz
Brainstorming (Bucureşti) – ”Stă să plouă” de Lia Bugnar
Ecou (Sfântu Gheorghe) – ”Jacques sau supunerea” de Eugen Ionescu
Hooleelogans (Timişoara) – ”Nu vrem să fim fericiţi”, după Teodor Mazilu
Ideis (Drobeta Turnu Severin) – ”Leonce şi Lena” de Georg Buchner
Infinit (Târgu Jiu) – ”Lecţia” de Eugen Ionescu
Orpheus (Bucureşti) – ”Norway today” de Igor Bauresima
Teatru Veşnic Tânăr (Arad) – ””Farsa morţii” de Alfonso Zurro

”La preselecția de anul acesta, nici că puteam primi un cadou aniversar mai frumos decât spectacolele trupelor înscrise. După cinci ani de Ideo Ideis, pot spune cu sinceritate (și cred că vorbesc și în numele colegilor mei din Comitetul de selecție) că este cel mai bun an în ceea ce privește calitatea înscrierilor. Până acum câteva zile, credeam că generația de adolescenți pasionați de teatru din România e încă în proces de dezvoltare – odată cu schimbarea generațiilor, o astfel de trupă trebuie să renască din propria-i cenușă. Însă, m-am înșelat: cu mâna pe inimă afirm că ceea ce vom vedea anul acesta pe scena de la Alexandria va fi ceva cu totul special, un teatru sincer, pe care tinerii și-l asumă și îl joacă cu multă bucurie.” ne-a declarat Andreea Borțun, director Ideo Ideis.

Reprezentaţiile celor nouă trupe finaliste vor fi jurizate de către Cătălin Ştefănescu (membru UNITER, al Asociaţiei Internaţionale de Teatru şi moderator al emisiunii Garantat 100%) şi actorii Mihalea Sîrbu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu.

Programul este unul destul de dens și, în afara celor 9 piese din competiție, festivalul mai cuprinde: Ateliere de teatru tânăr, Ateliere de dramaturgie şi coregrafie, Master-classurile Ideo Ideis, Cinemateca târzie și Evenimente speciale – anul acesta spectacolele confirmate sunt: Acasă la tata – Teatrul ACT, Dumnezeul de-a doua zi – Teatrul ACT, Oleana și Dar cu pianistul cine dansează (producții UNATC, 2009-2010), Podu‘ – Teatrul Metropolis, Capete înfierbântate (în regia lui David Schwartz), Profu‘ (one man show cu Răzvan Vasilescu) şi Trupa de street-performance Shadows.

Atelierele de coregrafie și de dramaturgie se vor ține în zilele de 7, 8, 9 și 10 august și vor fi susținute de dramaturgul Mihaela Michailov și de coregrafii Andreea Duță și Florin Fieroiu.

De ce un atelier de dramaturgie?

IDEO IDEIS se dorește a fi contextul ideal pentru fiecare adolescent care își dorește să se exprime. Ne dorim să oferim cât mai multe mijloace prin care tinerii care vin la Alexandria să dea mai departe lumii propriile lor mesaje. Scrisul e unul din ele. România resimte în momentul de față o mare lipsă în ceea ce privește dramaturgia: nu avem încă o școală care să formeze scriitori pentru teatru. Noi ne dorim însă să îi descoperim pe aceia care își doresc și le dorim și lor să se descopere pe ei înșiși. Totul pornește de la poveste! Nu trebuie să uităm asta. Jeremy Irons spunea în mesajul adresat IDEO IDEIS anul trecut: ”Theatre has always been here, because as human beings we`ve always needed stories”. (”Teatrul există dintotdeauna, pentru că am avut întotdeauna nevoie de povești”).

Un atelier de coregrafie pentru a ne simţi confortabil

Ideo Ideis: Avem senzația că ne cunoaștem suficient de mult corpul: chiar dacă îl privim rareori, chiar dacă nu conștientizăm mai niciodată că o mișcare e rezultatul acțiunii unui mușchi. În realitate însă nu ne putem acomoda pe deplin cu el. Și dincolo de asta, ne e chiar străin: nu știm cum să ne ținem mâinile, nu știm când să zâmbim, nu știm să ne controlăm mersul. Singurele momente în care conștientizăm puțin, dar simțim mult, sunt atunci când ne lăsăm purtați de muzică… atunci se cheamă că dansăm. Pentru câteva secunde are loc sinergia. Problema rămâne însp aceea că de îndată ce am devenit una cu corpul nostru… am și uitat. Asta vrem să descopere tinerii la Alexandria: cum să controleze și să revină asupra controlului propriului corp, simțindu-se comfortabil și în largul lor cu el.

Comentarii

comentarii

Scroll to top