Erreur d’impression/Print error: Ce înseamnă să scrii în era digitală. Partea a II-a

Expoziţia virtuală Erreur d’impression/Print error este completată cu încă patru proiecte: Monoskop Log; American Psycho; Humanpédia; şi The SKOR Codex. Monoskop Log, creat în 2009 de Dušan Barok în colaborare cu Tomáš Kovács, este o arhivă cu lucrări de artă, încărcată din biblioteca personală a lui Barok, oferind liber acces (free download). Arhiva lui Barok este în permanenţă modificată, adăugând periodic titluri noi, cu un interes special pentru Europa de Est. Barok se impune ca bibliotecar personal, curatoriind o colecţie care respinge total orice drepturi de copyright pe motiv că sunt irelevante d.p.d.v. tehnic. Proiectul lui Barok, Monoskop Log, poate fi accesat la această adresă: http://monoskop.org/log/

Cum au ajuns Mimi Cabell şi Jason Huff să conceapă proiectul American Psycho? Au luat romanul omonim al lui Easton Ellis şi şi-au trimis între ei fiecare pagină a romanului, folosindu-se de două conturi de GMail. Mimi Cabell şi Jason Huff au decis ca reclamele contextuale generate de Google, la deschiderea fiecărui e-mail (deci a fiecărei pagini) să devină noul conţinut al respectivei pagini. Reclamele sunt copiate ca note de subsol, evacuând cu totul textul lui Easton Ellis. Conţinutul reclamelor a depins de conţinutul e-mailului ca atare şi de timpul la care a fost trimis-recepţionat. Prin urmare, noul American Psycho nu poate fi replicat. Cele peste 400 de pagini ale romanului reinventat pot fi consultate, în format .pdf, la adresa http://www.traumawien.at/Prints/American_Psycho/.

Inspirat de Fahrenheit 451, Humanpédia a fost descris de David Guez drept artă temporală. Aplicând aceeaşi strategie ca Bradbury (societate în care cărţile sunt interzise, transmitere a informaţiei pe cale orală etc.), prin Humanpédia David Guez doreşte ca oamenii să se responsabilizeze în mod public că vor memora un articol de pe Wikipedia şi că îl vor transmite, mai departe, generaţiilor viitoare. Lista voluntarilor este publică şi deschisă. Ce putem constata e că lista nu e foarte lungă. Pagina proiectului este http://www.humanpedia.fr/.

Se poate ca La Société Anonyme să fi gândit The SKOR Codex având în cap Manuscrisul lui Voynich. Plecând de la criza culturii, colectivul de artişti La Société Anonyme, au publicat o carte al cărui conţinut (text, imagine, sunet) este codat în limbaj binar, după modelul unei capsule a timpului. O copie a cărţii a fost trimisă înspre prezervare pe termen nedefinit la Biblioteca Naţională a Franţei. Mai multe despre procesul prin care a fost creată la adresa http://su.kuri.mu/2012/electronic-publishing-one-bit-at-a-time/.

Despre primele proiecte ale expoziţiei Erreur d’impression/Print error (La carte ou le territoire; Kindleglitcher; şi Ten words + one text) am scris aici.

Comentarii

comentarii

Scroll to top