Cămaşa mai aproape de trup

Pe 29 septembrie, cămaşa a fost mai aproape de trup (telegrafice).

Cu 15 minute înainte de începerea marelui protest al grupului suprarealiştilor împotriva morţii lui Gellu Naum, la zece minute de sediul Guvernului şi la doar nouă ani de la moartea poetului, păşea o mare linişte. Nici un pistol nu circula pe stradă. La Clubul Ţăranului Român Ada Milea era doar cu o chitară, Mitoş făcea paşi largi spre nord şi spre sud. Spre sud şi spre nord.

Cine ar fi intrat 15 minute mai târziu ar fi fost izbit de un nor gros de fum şi de îmbrăţişări abia şoptite. Printre aceste acorduri de nelinişti pătrundea protestul celor peste şase mii de oameni care, în faţa Guvernului, erau maltrataţi, schingiuiţi şi batjocoriţi pentru a nu tulbura şedinţa secretă a admiratorilor lui, ştim, ne repetăm, Gellu Naum. Toţi protestatarii, după un test de cultură generală (la întrebarea cu ce rimează pompă toţi au răspuns bombă), au fost executaţi.

Au urcat pe scenă şi au citit câte un poem din Gellu Naum: Dan Matei, Andrei Oişteanu, Vlad Popa, Mugur Grosu, Cătălin Stănescu şi Adela Greceanu, care a oferit onorat asistenţei o înregistrare audio, o, prea scurtă!, cu Gellu Naum. Maestrul de ceremonii: Iulian Tănase. Din cei prezenţi, nu au urcat pe scenă: Dan Stanciu, Laura Albulescu, Luiza Vasiliu.

Ada Milea şi Radu Bânzaru, cu un prea scurt recital din Apollodor, l-au lăsat pe Mitoş să îndrepte seara către o foarte suprarealistă demenţă. Cu riscul de a ne repeta, spunem încă o dată: cu siguranţă manifestanţii nu au avut pistoale asupra lor.

Iulian Tănase a dăruit celor prezenţi 60 de semne de carte croite* dintr-o cămaşă a lui Gellu Naum, nepregătit nici el pentru un astfel de gest. Prea puţini le-au primit, repet: am fost peste 60 de mii, nimeni nu se aştepta să ne facem cu ochiul sau să ne sărutăm pulpele fără gânduri ascunse.

*Croite de Ioana, iubita lui Iulian.

Cea mai mică admiratoare a suprarealismului, vădit incomodată de atâtea fumuri, a băut, în semn de protest, lăptic. Normal, e Adora.

Gellu Naum, ai legătura!

post scriptum: dintr-o regretabilă eroare, drept pentru care corectorul a fost împuşcat şi apoi concediat, nu au mai apărut mulţumirile noastre adresate lui Silviu Dancu, autorul fotografiilor (în afara semnului de carte primit de thechronicle şi a Adorei). Silviu, îţi trimitem corectorul, sperăm că îţi place să găteşti.

Comentarii

comentarii

Scroll to top