Noapte bună, blândul meu prinţ

Alaltăieri, Tilda Swinton a întâmpinat vizitatorii MoMA printr-un performance neanunţat, dormind într-o cutie de sticlă, plasată chiar la intrarea în muzeu. Deşi factorul-surpriză a fost de proporţii (presa a explodat de articole swintoniene), performance-ul The Maybe al Tildei Swinton a fost, „pus în scenă”, pentru prima dată, în 1995, la Serpentine Gallery din Londra, în colaborare cu Cornelia Parker. Dorinţa lui Klaus Biesenbach (cel care a pus la cale şi retrospectiva Marinei Abramovic) de a o aduce pe Tilda adormită la MoMA datează încă din 2005. De 7 ani sunt în tratative şi performance-ului Tildei i s-a dat drumul fără nici un fel de promovare. O strategie de marketing soldată cu mare succes.

În performance-ul The Maybe, Tilda Swinton nu face altceva decât să stea întinsă pe o saltea, într-o cutie de sticlă, având alături doar o pereche de ochelari şi o sticlă cu apă. Durata fiecărui performance este de 6 ore (de când se deschide şi până se închide MoMA). O vizitatoare, de profesie infirmieră, s-a întrebat dacă Tilda nu este cumva sub medicamentaţie, cum reuşeşte să nu se ducă la baie? Ea bănuia că, pentru a face faţă, Tilda s-a deshidratat în prealabil.

The Maybe, care face parte din efortul MoMA de a readuce publicului performance-uri de artă istorice, „se va întâmpla” încă de 6 ori în acest an, de fiecare dată neanunţat şi într-o locaţie diferită a muzeului.

Pe o plăcuţă aflată în proximitatea cutiei scrie:

TILDA SWINTON

Scottish, born 1960

The Maybe 1995/2013

Living artist, glass, steel, mattress, pillow, linen, water and spectacles

Courtesy the artist

 

foto (c) Jen Chung | Gothamist

Comentarii

comentarii

Scroll to top