Pynchon hysteria

La începutul lunii, criticul literar de la Washington Post, Ron Charles, a cutremurat Twitter-ul cu anunțul că Penguin Press va publica un nou roman de Thomas Pynchon, undeva prin toamnă. Romanul se numește The Bleeding Edge și probabil că e atât de întortocheat, că e necesară o muncă editorială de jumătate de an. Pentru cei care nu s-au isterizat încă la auzul acestei vești, amintim că Thomas Pynchon este romancier american cunoscut cu precădere pentru Curcubeul gravitației (1973). Este un scriitor extrem de obscur, există foarte puține fotografii cu el și doar zvonuri despre adevărata lui identitate. A refuzat diferite oferte de a preda la Cornell University și de a ocupa poziția editorială la revista Esquire, dedicându-și timpul exclusiv scrisului. Are cunoștințe bogate de fizică (a lucrat pentru compania Boeing). Lumea presupune că Pynchon încă duce un stil de viață nomad, hoinărind dintr-un oraș în altul. Șaptesprezece ani după Curcubeul gravitației, Pynchon publică Vineland (1990), urmat de Mason and Dixon, șapte ani mai târziu. The Bleeding Edge ar fi primul roman al lui Pynchon după o pauză de patru ani (Inherent Vice, 2009). Thomas Pynchon este un scriitor îmbolnăvit de secretomanie, aflat de mult timp pe lista scurtă a Premiului Nobel. Cu siguranță printre cei mai mari, complecși, inovatori etc. scriitori la ora actuală.

De asemenea, merită amintit că anul trecut Pynchon, care ani de-a rândul s-a împotrivit digitalizării romanelor sale, a fost de acord ca Penguin Press să-i transforme cărțile în e-book. Cele opt romane ale lui Pynchon pot fi comandate, în format, e-book, de aici. Un eveniment literar în sine.

Hai cu Pynchon!

PS: În septembrie 2012, Paul Thomas Anderson a confirmat pentru Empire că viitorul său film va fi o adaptare după romanul lui Pynchon Inherent Vice: As for the difficulty in adapting the reclusive writer’s novel, Anderson admits it’s not going to be easy. “There’s so much. But it’s fun too, be because they’re his words, and… it’s like taking your dad’s car for a ride, y’know?”

Mai jos, puteți urmări trailer-ul cărții Inherent Vice, în lectura autorului:

Și mai jos, urmăriți reportajul CNN despre Thomas Pynchon. Faptul că ultima fotografie cu Pynchon datează din anii 1950, vă va fi de ajuns ca să doriți s-aflați mai multe despre el, cât de puțin, și – cel mai important, să-i citiți romanele.

Comentarii

comentarii

Scroll to top