Fabricat în Hollywood

„Pentru cei familiari cu Garbo, Dietrich, Swanson, Cooper, Harlow, Hepburn, Bogart, aceste fotografii le vor semăna cu nişte vechi prieteni. Pentru cei nefamiliari, măiestria celor peste treizeci de fotografi, capabili să surprindă când vulnerabilitatea, când invincibilitatea, sexualitatea sau umorul, îi vor uimi”, a spus Tom Loeffler, asistent curator al expoziţiei Made in Hollywood: Photographs from the John Kobal Foundation. Prin expunerea a mai mult de nouăzeci de exemplare semnate de fotografii importanţi ai Hollywood-ului din perioada 1920-1960, expoziţia scoate în faţă cele frumoase portrete din arhiva colecţionarului John Kobal.

John Kobal s-a născut în Austria şi de mic copil a dezvoltat o pasiune pentru filme. La vârsta de 18 ani, dându-se jurnalist, a întâlnit-o pe Marlene Dietrich. Aceasta a fost prima şi una dintre multele întâlniri cu actriţele şi actorii de vârf ai Hollywoodului. Mai târziu, a căutat să înţeleagă rolul vital al fotografilor în „crearea starurilor” şi, într-adevăr, a fost un pionier, printre primii care au examinat serios fotografiile de promovare ale actorilor. Fără munca lui neobosită de colectare şi de punere cap la cap a materialelor, o parte însemnantă din istoria Hollywood-ului ar fi fost astăzi pierdută.

Lucrările expoziţiei au fost selectate din arhiva Fundaţiei John Kobal, arhivă care numără peste 4500 de fotografii originale de epocă. Made in Hollywood poate fi vizitată la Muzeul de Artă Toledo până în 20 ianuarie 2013.

sursă foto: TMA

Comentarii

comentarii

Scroll to top