Lenea care te împiedică să găseşti un titlu

Mai crede cineva în predestinare, în copii de diamant şi în senzori elastici de penetrare a vidului? Ţin minte că Eliade, în interbelicul lui viril, lansase o profeţie după ce studiase aprig întru istoria religiilor, că dintre popoarele Europei, doar românii au destinul supravieţuirii. Nu te pui cu credinţa românilor în predestinare, în trasu’ curentului şi în l’epoque d’or. Regii Franţei au trăit fix o laie, pe lângă ce grandoarea puteau să ofere uzinele şi bucata burlacă de slănină din alimentară. Probabil că, noi, ăştia, avem un prim contact cu predestinarea prin obiceiul cunoscut sub numele de cod „tăiatul moţului”; 99% ies scriitori şi medici. Top quality jobs. Vă imaginaţi, nu, ce ar fi trebuit să aibă pe tavă Titus Steel? Cum să-i şi spui unei mame, copilul tău o să fie un starlet porno. Mai bine să presupui că, da, poate vei deveni scriitor. În ceea ce mă priveşte, sunt sigur că nu era vreun cuţit plasat strategic după stilou sau o sferă de metadonă. Păi e şi explicabil, doar cum aş putea să devin, cu feţişoara mea angelică de la doi ani (şi lei), un criminal în serie şi un traficant ambulant de aspirină? Nimeni nu poate sta în calea credinţelor românilor. Doar destinul, care apare mai târziu în viaţă.

Ca să demonstrez seriozitatea acestui studiu cu standarde ISO 22000, m-am interesat eu însumi, ah, fuck it, unde-i ştergătoarea? Câteodată simţi nevoia să te plictiseşti sau să-ţi fie lene. Ca în orice meserie, şi medicii operează din plictiseală. Doar nu credeaţi că verva va ţine o viaţă. Unii-s atât de plictisiţi de organe încât operează cu ochii închişi. De câte ori să şi vezi o inimă cum bate? Plictiseala nu este pentru mase. De-asta democraţia e superioară, pentru că lasă oamenii să se plictisească în voie. Plictiseala e ceva elitist, în morţii ei. Numai cei care excelează au dreptul să se plictisească. Restul trebuie să fie foarte atenţi la calcule, la gramatică, la ţesuturi. Dacă lucrurile pe care le-am face ar porni dintr-o plictiseală naturală, am privi cu mai multă detaşare orizonturile invadatoare. Dar asta e ca şi cum ai spune, dacă PIB-urile globale s-ar distribui cetăţenilor în mod egal… Ar fi însă o etapă semnificativă în evoluţia speciei noastre, pentru că nu ar mai exista subiectivism. Adică, pentru ce Dumnezeu să mă implic, hai mai bine să descopăr principiile mecanicii, să cred în Dumnezeu din plictiseală. Cumătra asta, subiectivismul, a fost, de fapt, marea frână a progresului, din toate timpurile, nu religia. Te poţi considera evoluat dacă îţi începi declaraţia de independenţă cu Eu sunt de părere că…? Acest eu. Există atomi, nu există gânduri.

Să tragem această linie de cocaină: nu te poţi apropia de obiectivism fără a căra în cârcă un sac îndesat cu plictiseală. Luxul e să scrii pe Natura însăşi boring şi să te hrăneşti din, ce altceva, plictiseală vie. A-ha, John Lennon e boring, sfârşitul lumii e boring, aurorele boreale îs boring. Ceea ce e absolut extraordinar.

Produsele Ashkahn pot fi cumpărate de aici.

PS: Da, Purple Rain e out of stock.

sursă foto: www.ashkahn.com

Comentarii

comentarii

Scroll to top