… We salute You!

Colosseum, în plină epocă romană. Sunt gata de luptă. Fierberea din tribune atinge paroxismul. În arenă, gladiatorii mai au un singur gest de făcut, înainte de a se arunca unii către ceilalţi, în înfruntarea finală. Cu faţa către Împărat, dar cu privirea căutând nisipul încă nepătat de sângele lor, fiecare luptător strigă: “Ave Caesar, morituri te salutant!” “Ave Caesar, noi ce vom muri, te salutam!”…

Amsterdam Arena, zilele trecute. Sunt gata să intre în scenă. Fierberea din tribune anunta paroxismul. Rockerii, câteva zeci de mii, aşteapta acum un singur gest: Marea Deschidere. Un alt salut, la fel de vibrant, pleacă din arenă către Public. Inspirat din soarta gladiatorilor de altădată. Un salut către toţi cei care iubesc rock-ul. Hard-rockul. Venit de la cei care l-au pionierat.

For those about to rock…we salute you! Prima piesă de pe cel de-al optulea album – cu acelaşi nume – al trupei hard-rock AC/DC. 1981 a fost anul în care lumea (mai ales cea care “era gata să rock”) a auzit prima dată acest salut. A facut 4 milioane de copii vândute în Statele Unite şi a fost primul şi singurul album No.1  în State până la lansarea – în octombrie trecut – a lui Black Ice.

“Salutăm pe cei care pleacă la moarte”, o carte despre gladiatorii romani, l-a inspirat pe Angus Young în alegerea titlului pentru cel ce – potrivit Rolling Stones Magazine – devenea cel mai bun album al trupei din Australia.

Am fost la Colosseum şi mi-am imaginat fierberea luptelor de gladiatori de odinioară. Am fost la Amsterdam şi am trait fierberea concertului AC/DC. Fierberea a trei generaţii: bunici, părinţi şi adolescenţi, uniţi -paradoxal, când atât de multe ne despart – de trei chitare, o baterie şi o voce. Cât de puternic este salutul AC/DC! Cât de simbolic…Cât de mult respect poartă în sintagma “te salut!”…

Nu ştiu de ce, dar îmi vine să cred că avem nevoie de un astfel de salut şi de o chemare care să ne facă să ne regăsim sub cupola unei noi “arene”. O ţară care să iasă din criza fără contribuţia şi în ciuda deşertăciunii politicienilor. O societate civilizată dezpovărată de “manele”. O comunitate în care vorba goală să nu mai primească “Cum Laude” la scenă deschisă, iar munca creatoare să fie respectată. Şi corect valorificată. Nu e greu să ne gasim “arena”. E însuşi locul în care trăim. Putem coborî în străzi sau ieşi pe stadioane. Putem să ne oprim în trafic sau să ne strângem în marile intersecţii sau pieţe.

Totul este să vrem să facem o nouă revoluţie. Una mentală. Şi una a comportamentului uman. Una a valorilor câştigate prin construcţie şi inovare. Prin muncă.  “For those about TO WORK, we salute you!”

Comentarii

comentarii

Scroll to top