Visul nevertebratelor

Screenshot (114)

Coralii: animale nevertebrate aparținând regnului cnidaria. Istoria evoluției recifelor de corali depășește 200 de milioane de ani, timp în care coralii au dezvoltat o formă extrem de evoluată de simbioză. Polipii coralilor s-au împreunat cu alge microscopice unicelulare, numite zooxanthellae. Din simbioza dintre plantă și animal, rezultă culorile coralilor, dar și limitele lor fiziologice, vulnerabilitatea la mutațiile de mediu. Coralii se hrănesc din gazda lor, zooxanthellae, dar și cu pești sau alte rămășițe oceanice. Majoritatea speciilor de corali (800) se reproduc o dată sau de două ori pe an, prin eliberare de ouă și spermă. Când oul și sperma se întâlnesc, se naște o larvă numită plantula, care seamănă cu o meduză. După fertilizare, plantula este eliberată prin gură de femela-coral. Coralii se reproduc în aceeași perioadă a anului, perioadă care are de-a face cu ciclul lunar. În condiții favorabile (expunere la lumină, temperatură constantă, acțiune moderată a valurilor), unele specii de corali cresc cu 4,5 cm pe an. Recifele de corali ocupă între 284,000-512,000 km2 din suprafața Pământului, și nici un alt ecosistem, cu atâtea forme de viață, nu ocupă o arie atât de limitată. Recifele de corali au fost clasificate pentru prima dată de Charles Darwin. (via The International Coral Reef Initiative)

reef-repro

Coralul, al cărui schelet calcaros este numit în românește mărgean, are o culoare cel mai frecvent roșie sau albă. Coralul este o colonie de polipi, iar polipii sunt uniți între ei prin canale calcaroase. După moartea lor, pe vechiul schelet calcaros se adaugă altul. Așa se formează recifele de corali. Câteva grupe de corali trăiesc ca polipi solitari, dar majoritatea trăiesc în colonii. Polipii coloniali au diametrul între 1 și 3 mm. Ei sunt conectați lateral prin tuburi care sunt niște prelungiri ale cavităților gastrovasculare ale polipilor, și colonia crește prin înmulțire asexuată. Polipii vii cresc pe rămășițele predecesorilor lor. Coralii coloniali pot crește în abisul apelor, dar recifurile se găsesc doar în ape calde, limpezi și nepoluate. Ei trăiesc doar până unde pătrunde lumina în apă, deoarece algele, numite zooxanthellae, care trăiesc în țesuturile lor, au nevoie de lumină pentru fotosinteză, și coralii nu pot exista fără aceste alge. Carbonul este trecut de la alge la coral, crescând energia, și hrana capturată de coral poate suplini fosforul și hidrogenul pentru ambele organisme. (via Wikipedia)

[Corals and sponges are very mobile creatures, but their motion is only detectable at different time scales compared to ours and requires time lapses to be seen. To make this little clip I took 150000 shots. Yes, colors are real, no digital enhancement, just white balance correction with curves. Each frame of the video is actually a stack that consists of 3-12 shots where in-focus areas are merged. One frame required about 10 minutes of processing time (raw conversion + stacking), and I spent almost 9 long months just to learn how to work with these delicate creatures.]

Comentarii

comentarii

Scroll to top