De ce ți-e lene nu scapi

tumblr_n2c9mfDnFB1rq6gxwo1_1280

Enciclopedia cu cei mai mulți editori (=haosul criteriilor); majoritatea editorilor sunt anonimi (bonus la conturi sock puppet) și nici o intrare nu scapă de statutul de subiect în modificare nedefinită (temporal, de conținut); o enciclopedie care tratează evenimente care nu au avut loc sau alterează istorii (în funcție de ce simț al umorului posedă editorul); intrările pot dispărea fără înștiințare; o enciclopedie al cărei conținut e neverificat și introdus de o armată (competentă? și neplătită) de voluntari (de populația României). Wikipedia este un succes clădit pe experimentul eșuat Nupedia (aparținând acelorași doi fondatori, Wales și Sanger). Învățămintele au fost: 1) renunțăm la experți și peer-reviewers (lucrează încet, verifică surse, consumă timpul calității și mai deloc cel al cantității), care, în ritmul lor normal, nu vor putea produce niciodată „cea mai comprehensivă enciclopedie”; 2) liberul acces și libera implicare (ehei, apropiindu-te de moarte, vei fi recunoscut pentru că ai editat două articole Wiki). Am fi surprinși că, sub descrierea de mai sus, nimeni nu s-ar arăta interesat să „cumpere” o atare enciclopedie.

Wikipedia: where truth dies online tapetează inutil imperiul lui Wales cu postere-„worthless”, -„damaging”, -„Wikipedia does not deserve to exist”. Mirarea celui care l-a scris e că, în ciuda mecanismului anormal al enciclopediei, de sistematizare „la zi” (mecanismul-ciotului până la urmă), Wikipedia este suprapopulată de vizitatori și de cetățeni (editori), fiind a treia (?) metropolă a virtualului. E simplu de ce. Adevărul este incomod pentru că trebuie verificat și ți-e lene să o faci. Adevărul e peștele cu cele mai multe oase, ca atare e mai facil să înghiți o minciună (adică o neverificată sau o nevertebrată). Wikipedia nu o fi „cea mai comprehensivă (onestă, de încredere) enciclopedie”, dar e cu siguranță cea mai comodă enciclopedie. Ori, după prostie, comoditatea e pandora exploatării. Hârtia igienică e degetul mijlociu al comodității noastre.

Ca paranteză, puteți citi un scurt interviu cu fondatorul Wikipedia, acordat pentru The Chronicle în 2009 (aici).

———————

În imagine: Renato Ranaldi – Fuoriquadro 18, 2010 (Cam așa aș vrea să contribui la enciclopedia W; cu niște dâre pe margini, cu mai multă semnificație decât Ecuatorul!)

Comentarii

comentarii

Scroll to top